ex

Najlepsze ryby w kuchni polskiej



Najlepsze ryby w kuchni polskiej


Najlepsze ryby w kuchni polskiej

Ryby są nieodzownym elementem kuchni polskiej. Od wieków Polacy zajadali się różnymi gatunkami ryb, a w staropolskich domach wręcz prześcigano się niesłychaną wprost różnorodnością i pomysłowością w ich przyrządzaniu. Które z nich najczęściej gościły na stole?

Kuchnia staropolska zdominowana była przez ryby. Przede wszystkim na stoły trafiały karpie, szczupaki, sandacze, karasie, liny, sumy, węgorze, leszcze, płocie, okonie, kiełbie, ślizy, lipienie, sielawy czy jesiotry. Ponadto serwowano takie ryby słonowodne jak bałtyckie flądry, dorsze i śledzie. Różnorodność gatunków może zaskakiwać. Warto jednak pamiętać, że ryby od czasów pierwotnych były w Polsce jednym z głównych źródeł pożywienia dla miejscowej ludności. Od momentu, gdy wprowadzono chrześcijaństwo, ryb zaczęto jeść jeszcze więcej. Wynikało to chociażby z faktu obowiązywania w przeszłości bardzo wielu okresów postnych, których liczba w Polsce przewyższała średnią europejską.

Jak podawano ryby?

Z rozmaitością gatunków konsumowanych ryb szła w parze różnorodność sposobów przygotowania dań. Ryby przyrządzano w sposób niezwykle wyrafinowany – postne posiłki zamieniały się zatem w prawdziwe uczty. Przede wszystkim przyrządzano wiele ryb kolorowych. Dotyczy to pstrągów czy karpi, które podawano z kolorowymi sosami – żółtym (szafranowym), brązowym (uzyskanym z cukru opalanego na karmel), białym (chrzanowym), czerwonym (wiśniowym lub żurawinowym), a także czarnym (z powideł śliwkowych). Już kiedyś do ryb dodawano takie przyprawy jak cebula czy pietruszka, które do dzisiaj goszczą w naszych domach.

Jedną z najpopularniejszych ryb były także śledzie. Smażono je w mące, gotowano, pieczono, jak również przygotowywano w cieście. Serwowano je także w pasztecie lub na zimno z galaretą, przyrządzano na kwaśno i słodko, faszerując świeżymi grzybami. Do dziś zresztą znany jest przepis na śledzie po staropolsku – te tradycyjne przyrządzano z rodzynkami, koprem oraz cebulą. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest to tradycyjna potrawa, która była serwowana w polskich domach od lat.

Wstrząsy dziejowe, a szczególnie okres komunizmu, zniszczyły wielowiekowy polski obyczaj jedzenia różnych ryb, zwłaszcza słodkowodnych. Dziś na polskie stoły  wracają ryby – i bardzo słusznie bo są one niesłychanie zdrowe i bogate w kwasy omega-3. Oprócz tego ryby zawierają całe bogactwo minerałów i witamin, co sprawia, że właściwie trudno znaleźć w człowieku organ, na który ryby nie wpływałyby pozytywnie. Dlatego też dietetycy jednogłośnie zalecają spożycie 2 – 3 porcji ryb tygodniowo.

„Co dziś ugotować?” – to jedno z najczęściej zadawanych pytań w kuchni. Proponujemy zainspirować się tradycyjnymi przepisami na dania rybne naszych babć! Dla osób zabieganych, którym zależy na zdrowiu i wartościowych, tradycyjnych produktach, przygotowaliśmy śledzie MIRKO bez sztucznych dodatków, dzięki czemu ich smak jest swojski i przyjemny. A co najważniejsze – wszystkie produkty dostępne są w wygodnych opakowaniach, dzięki czemu w kilka minut wyczarujesz szybkie, smaczne i zdrowe danie.

All Rights Reserved Mirko.pl
logo